Vochtbestendig

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: het begrip “natte ruimte”. Dit zijn ruimtes met vocht veroorzakende activiteiten, waardoor de relatieve luchtvochtigheid (RV) verhoogd is. Dit is de omschrijving van de mate van vochtigheid in een ruimte. Deze geeft feitelijk aan in hoeverre de lucht verzadigd is met waterdamp bij de heersende temperatuur. De meest voorkomende natte ruimtes zijn badkamer, toilet(ruimtes) en (groot)keukens. Voor een lange levensduur en een hygiënische, gezonde leefomgeving vraagt de inrichting om een passende materiaalkeuze en een juiste afwerking van de oppervlaktematerialen.

We kennen een aantal productgroepen die geschikt zijn voor het gebruik in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

MDF, spaanplaat en OSB eventueel voorzien van afwerking:
Egger gemelamineerd
Pantoni
Impression-fineer
Imi-beton
verlijmingen:
V313
V100
exterieur
MR
multiplex en meubelplaten eventueel voorzien van afwerking:
Pantoni
Impression-fineer
verlijmingen:
WBP
IF20
AW100
MR
of
Europese Normering EN 314-2:
klasse 1
klasse 2
klasse 3
niet-houtachtige materialen massief laminaat
Richlite
GetaCore
Ezobord
PanelPiedra HD

MR staat voor ‘moisture resistent’. Dit is een verlijming op basis van een melamine- en ureum formaldehyde lijm. WBP staat voor water boil proof (kook-watervaste verlijming) en is een de standaard voor exterieure verlijmingen.

Tegenwoordig worden de verlijmingen van multiplex en meubelplaten veelal weergegeven volgens de Europese Normering EN 314-2 met een klasse-aanduiding:
> EN 314-2 klasse 1 | Droge omstandigheden
Binnen toepassingen, geen risico dat de platen nat worden (houtvochtgehalte 12% of minder – 65% relatieve vochtigheid bij 20°C).
> EN 314-2 klasse 2 | Vochtige omstandigheden
Beschutte buiten toepassingen (houtvochtgehalte 20% of minder – 85% relatieve vochtigheid bij 20°C).
> EN 314-2 klasse 3 | Buiten omstandigheden
Onbeschutte buiten toepassingen (houtvochtgehalte boven de 20%).

Plaatmateriaal bestaat niet alleen uit lijm maar ook uit houten latten, houtvezels of fineren. De verlijming alleen maakt een plaat nog niet geschikt voor een constante blootstelling aan vocht. Vochtbestendigheid wil niet zeggen dat het product geen vocht opneemt. De kwaliteit/duurzaamheid van het hout zijn ook van belang.

Alle producten Vochtbestendig